Rovral 500 SC este un fungicid de contact produs de Bayer pentru combaterea bolilor la vita de vie, mar, prun, cires, piersic, cais, capsun, tomate, castraveti, salata, ceapa, floarea soarelui.
Substanta activa: iprodion 500 g/l
Formulare: SC (suspensie concentrata)
Mod de actiune
Rovral 500 SC este un fungicid care apartine grupei dicarboximidelor. Este deosebit de eficace împotriva germinatiei sporilor, cresterii miceliului si blocheaza formarea sporilor. Modul de actiune asupra patogenilor este foarte complex. În general se refera la inhibarea unui complex de enzime care blocheaza numeroase functii celulare. Produsul are o actiune preventiva, curativa si partial eradicativa.
Mod de utilizare
Vita de vie: se utilizeaza la doza de 1 l/ha pentru combaterea putregaiului cenusiu, în 1-2 tratamente preventive, la avertizare, într-una din fazele: dupa înflorit, începutul compactarii ciorchinilor, intrarea în pârga, înaintea recoltarii. Nu se vor efectua mai mult de 3 tratamente consecutive cu Rovral sau cu alte dicarboximide. La aplicare se va asigura o îmbaiere corespunzatoare a plantelor. Timp de pauza: 7 zile înaintea recoltarii. Tratamentul nu influenteaza fermentatia si calitatea vinului.
Tomate: 0,1% (1 l/ha) pentru a combate putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea) si alternarioza (Alternaria solani). Se efectueaza 1-2 tratamente preventive la avertizare la interval de 7-10 zile. Timp de pauza: 2-3 zile înainte de recoltare.
Castraveti solar: 0,1% (1 l/ha in 1000 l apa) pentru a combate putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea). Se utilizeaza în 1-3 tratamente preventive la avertizare. Timpul de pauza este de 3 zile.
Salata solar: 0,1% (1 l/ha in 1000 l apa) pentru a combate putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea). Se utilizeaza în 1-2 tratamente preventive la avertizare. Timp de pauza: 7 zile.
Ceapa: 1 l/ha pentru a combate putregaiul cenusiu (Botrytis allii). Se efectueaza un numar de 1-2 tratamente pe sezon, la avertizare sau la aparitia primelor simptome de boala. Intervalul intre tratamente este de min. 7 zile. Volumul de apa este de max. 1000 l/ha. Timp de pauza: 3 zile.
Mar: 0,1% (1,5 l/ha in 1500 l apa) pentru a combate moniliozele (Monilia spp.) si bolile de depozit. Se pot aplica 1-2 tratamente pâna la începutul aparitiei culorii specifice a fructelor. Timp de pauza: 14 zile.
Prun: 0,1% (1 l/ha in 1000 l apa) pentru a combate moniliozele (Monilinia laxa, Monilinia fructigena). Se pot aplica 1-3 tratamente începând cu stadiul la care 10% din flori sunt deschise (Monilinia laxa) pâna la 7 zile înaintea recoltarii (Monilinia fructigena). Timp de pauza: 7 zile.
Cires, piersic, cais: 0,1% (1 l/ha in 1000 l apa) pentru a combate moniliozele (Monilia spp.). Se efectueaza un numar de 1-3 tratamente la interval de 8-10 zile, primul la 10% petale deschise pana la intrarea fructelor in parga. Volum de solutie: max. 1000 l/ha. Tratamentul se efectueaza la avertizare, pe randurile de pomi. Timp de pauza: 7 zile.
Capsun: 0,15% (1,5 l/ha in 1000 l apa) pentru a combate putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea). Se efectueaza 1-2 tratamente pe sezon, la avertizare sau la aparitia primelor simptome de boala, prin stropiri pe vegetatie pe intreaga suprafata, la un interval minim intre tratamente de 8-10 zile. Timp de pauza: 3 zile.
Floarea soarelui: 1 l/ha pentru a combate putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea), putregaiul alb (Sclerotinia sclerotiorum), alternarioza (Alternaria solani), patarea bruna-cenusie (Phomopsis helianthi). Se utilizeaza în 1-2 tratamente în vegetatie. Primul tratament se face în faza de 6-8 frunze ale culturii, iar urmatorul la începutul înfloririi, atunci când primele flori ligulate încep sa se deschida. Daca se aplica un singur tratament, acesta se face la aparitia distincta a capitulului. Timp de pauza: 30 zile.