Poncho 600 este un insecticid sistemic produs de Bayer pentru tratamentul semintelor de porumb si floarea soarelui.
Substanta activa: Clotianidin 47,60%
Fisa cu date de securitate: Poncho 600
Modul de actiune
Poncho 600 FS are actiune sistemica de lunga durata în seminte si plante. Dupa semanat, o parte din substanta de pe bob formeaza un halou de protectie în jurul acestuia, datorita caruia Poncho actioneaza prin contact asupra daunatorilor din sol.
În acelasi timp, substanta activa patrunde în bob si de aici în plante, actionând prin ingestie asupra daunatorilor care afecteaza plantele în primele faze de vegetatie. Efectul propriu-zis asupra insectelor daunatoare consta în perturbarea ireversibila a functiilor vitale ale centrilor nervosi ai acestora si în final moartea lor.
Acest mod de actiune complex confera produsului un spectru larg de actiune si o eficacitate exceptionala chiar si asupra acelor daunatori care sunt rezistenti la insecticidele conventionale utilizate în prezent la tratarea semintelor de porumb, floarea soarelui si cereale.
Cultura | Organism tinta | Doza |
Porumb | Ratisoara porumbului (Tanymecus dilaticollis) Viermi sarma (Agriotes spp) |
0,5 mg s.a./bob sau 4 l/t (0,83 µl p.c./bob) |
Viermele vestic al radacinilor de porumb (Diabrotica virgifera) | 1,25 mg s.a./bob sau 7,5-10 l/t functie de MMB (2 µl p.c./bob) |
|
Floarea soarelui | Ratisoara porumbului (Tanymecus dilaticollis) Viermi sarma (Agriotes spp.) |
9 l/t sau 0,5 mg s.a./bob |
Modul de utilizare
Poncho 600 FS se va utiliza numai pentru tratarea semintelor de înalta valoare biologica, conditionate si calibrate, cu indici calitativi specifici soiului sau hibridului din care provin. Pentru a nu diminua calitatea tratamentului, este necesar ca acesta sa se efectueze cu masini de tratat care sa asigure o dozare precisa si o distribuire foarte uniforma a substantei pe suprafata boabelor.
La efectuarea tratamentului, Poncho 600 FS poate fi utilizat ca atare sau dupa amestecarea sa în prealabil cu apa în raport de 1 l produs la 0,25 l apa. La prepararea acestui amestec se pune întâi apa în premixer, apoi se adauga produsul, dupa care solutia se agita manual sau mecanic înaintea începerii tratamentului. Se prepara numai cantitatea de solutie necesara pentru cantitatea de samânta ce se va trata într-o zi de lucru. Se va urmari ca semintele tratate sa fie bine uscate înainte de a fi însacuite.
La dozele recomandate, Poncho nu afecteaza energia germinativa sau germinatia semintelor si nu este fitotoxic pentru plante. În cazul tratarii formelor parentale ale hibrizilor de porumb si floarea soarelui, este necesara testarea prealabila a efectului produsului asupra energiei germinative si germinatiei semintelor, deoarece aceste forme sunt în general mai sensibile la tratarea semintei comparativ cu hibrizii comerciali.
Dozarea produsului
Pentru a asigura cantitatea optima de produs pe bob, cea mai buna cale este de a calcula doza pe tona de seminte pornind de la doza pe bob si de la MMB (masa a o mie de boabe) pentru sarja care urmeaza a fi tratata.
Exemplu de calcul: sa presupunem ca pentru sarja care urmeaza a fi tratata MMB are valoarea de 200 g (0,2 kg).
Numarul de seminte pe tona este de (1000 kg : 0,2 kg)x1000=5.000.000 boabe/t. Doza pentru Agriotes si Tanymecus este de 0,83 µl/bob, deci doza pe tona va fi egala cu 5.000.000 boabe x 0,83 µl p.c./bob x 1/1.000.000 = 4,15 l/t.
Pentru Diabrotica virgifera calculul se modifica în felul urmator:
5.000.000 boabe x 2 µl p.c./bob x 1/1.000.000=10 l/t.
Obs.: pentru asigurarea acoperirii optime a semintelor, nu se vor utiliza doze mai mici decât doza minima omologata exprimata în l/t seminte.
Diabrotica virgifera (viermele vestic al radacinilor de porumb)
Daunatorul a patruns în România începând cu anul 1990. De atunci el s-a raspândit treptat pe întreg continentul, reprezentând în momentul de fata o adevarata problema, mai ales în Ungaria, România si Slovenia. Un atac puternic poate distruge pâna la 80% din productia de porumb.
Adultul se hraneste la început cu limbul foliar, pe care-l perforeaza sub forma unor dungi longitudinale în lungul nervurilor. In perioada înfloririi, atacul se extinde la matase si polen. Uneori sunt consumate boabele din vârful stiuletelui, aflate în faza de lapte.
Adultii pot migra apoi pe culturile de porumb însamântate mai târziu. Larvele se hranesc cu radacinile de porumb, cauzând scurtarea acestora. Ca rezultat al acestui mod de atac, radacinile nu mai pot sustine plantele, astfel ca acestea au tendinta de îndoire spre sol.
Plantele cu rada-cinile distruse în proportie de 50% prezinta o tulpina îndoita caracteristic sub forma de gât de lebada. In România, suprafata infestata cu Diabrotica virgifera este reprezentata de jumatatea vestica a teritoriului. Bayer ofera solutia ideala de combatere eficienta si sigura prin tratamentul semintelor cu Poncho 600 FS, produsul consacrat pe plan mondial în combaterea acestui daunator periculos.
Combaterea adultilor se poate realiza prin tratamente pe vegetatie la avertizare cu Calypso 480 SC.