→ Basis

Basis este un erbicid sistemic produs de DuPont.
Conţine: 50% rimsulfuron + 25% tifensulfuron metil.
Formulare: granule dispersabile. Ambalat la 60 g.

Utilizarea erbicidului Basis 

Basis® combate eficient buruienile graminee anuale şi un larg spectru de buruieni cu frunză lată;  Activ şi în condiţii de secetă spre deosebire de erbicidele peliculare aplicate la sol;  Aplicare în postemergenţă timpurie până în faza de 5 frunze ale porumbului;  Competiţia buruienilor este oprită la câteva ore după aplicare;

Basis® este sigur pentru utilizator, fauna utilă şi mediul înconjurător;  Adăugarea unui îngrăşământ de calitate cu azot creşte eficacitatea produsului;  Rezistent la ploaie după 3-4 ore de la aplicare.

Cum actioneaza erbicidul Basis

Basis® este un erbicid sistemic ce combate bururienile graminee anuale şi cu frunză lată răsărite. Este absorbit în principal prin frunze şi este translocat în organele de creştere ale plantei;  Basis® inhibă diviziunea celulară în vârful de creştere al lăstarilor şi rădăcinilor oprind astfel creşterea buruienilor sensibile în câteva ore după aplicare. Simptomele vizibile apar după câteva zile, iar moartea buruienilor are loc după 2-3 săptămâni;  Buruienile mai rezistente şi mai avansate în vegetaţie se opresc din creştere şi nu intră în competiţie pentru resurse cu plantele de porumb;  În condiţii de umezeală şi căldură după tratament activitatea erbicidului creşte, în timp ce pe vreme rece şi uscată efectul este întârziat;  Basis® are o persistenţă scurtă la sol.

Aplicarea erbicidului Basis

Basis® se aplică în postemergenţă timpurie (stadiul de 2-5 frunze ale porumbului) pentru combaterea optimă a buruienilor şi siguranţa culturii;

Pentru o combatere mai bună, Basis® se aplică pe buruieni tinere: – Digitaria spp şi Panicum spp: maximum 3 frunze; – Echinochloa spp, Setaria spp  şi alte graminee anuale: de la 2 frunze la înfrăţit;- Sonchus spp: în faza de rozetă;- Buruieni cu frunză lată: 2-4 frunze.

Basis® nu se aplică dacă în noaptea dinaintea tratamentului temperatura scade sub 10°C, precum şi dacă se prognozează o temperatură mai mare de 25°C în ziua tratamentului sau în următoarea zi;  Volumul de apă este de: 200-300 l/ ha.  Basis® se adaugă primul în rezervor urmat de partenerii de amestec, ultimul fiind Trend® 90;  Pentru combaterea buruienilor rezistente la Basis®, se poate amesteca după caz cu 2,4 D, dicamba.

COMPATIBILITATE

 

Nu poate fi amestecat cu produse care au reacţie puternic alcalină. Nu se amestecă cu erbicide care conţin flumetsulan, bentazon şi cu insecticide organofosforice.

COMPROMITEREA CULTURII

În cazul compromiterii culturii din orice motiv, se poate resemăna numai porumb.  Primăvara următoare se poate semăna orice cultură.

Restricţii în aplicarea erbicidului Basis

Nu se aplică insecticide foliare organofosforice cu mai puţin de 7 zile înainte şi 10 zile după tratamentul cu Basis®.  Nu se recomandă la porumbul cultivat pentru sămânţă (linii parentale), porumbul pentru floricele, porumbul zaharat, linii consangvinizate.

Unii hibrizi întâlniţi în piaţă manifestă sensibilitate şi este necesară obţinerea de informaţii suplimentare de la producătorul de sămânţă.

Spectrul de buruieni combătute de erbicidul Basis

Buruieni graminee sensibile la Basis (1-3 frunze)

Coada vulpii (Alopecurus myosuroides)
Firuţă (Poa annua)
Iarba bărboasă (Echinochloa crus-galli)
Mei (Panicum spp)
Meişor (Digitaria sanguinalis)
Mohor (Setaria spp)
Odos (Avena fatua)
Raigras (Lolium spp)

Buruieni cu frunză lată sensibile (1-3  frunze)

Ardeiul broaştei (Polygonum persicaria)
Cinstet (Stachys annua)
Cupa vacii (Calystegia sepium)
Fumăriţa (Fumaria officinalis)
Graşiţă (Portulaca oleracea)
Gulicică (Myagrum perfoliatum)
laptele cucului (Euphorbia ssp)
lobodă porcească (Chenopodium album)
lungurică (Galeopsis ssp)
Mac roşu (Papaver rhoeas)
Măcriş (Rumex spp)
Muşeţel (Matricaria spp)

Buruieni cu frunză lată sensibile la Basis

Muştar sălbatic (Sinapis arvensis)
Nalbă (Malva spp)
Pălămidă (Cirsium arvense)
Rocoină (Stellaria media)
Samulastră floarea soarelui (Helianthus annuus)
Samulastră rapiţă (Brassica oleifera)
Cornuţi (Xanthium spp)
Spălăcioasa (Senecio vulgaris)
Sugel (Lamium spp)
Susai (Sonchus spp)
Ştir (Amaranthus spp)
Teişor (Abutilon theophrasti)
Traista ciobanului (Capsella bursa-pastoris)
Trepădătoare (Mercurialis annua)
Turiţă (Galium spp)

Buruieni rezistente la Basis

Ambrozia (Ambrosia elatior)
Ciumăfaie (Datura stramonium)
Coada calului (Equisetum arvense)
Volbură (Convolvulus arvensis)
Zârnă (Solanum nigrum)

Te abonezi gratuit la informaţii despre Basis

  1. dorin

    m-ar interesa mai multe despre folosirea basis 75df

Ai o întrebare despre » Basis?
Pe FORUM poţi să afli mai mult despre cum se aplică Basis


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home2/catalogp/public_html/wp-includes/script-loader.php on line 2740